Wonen in België

Sinds 2001 ben ik woonachtig in België. Voor deze tijd heb ik mijn vrouw ontmoet die van oorsprong Belgisch is en na een zoektocht om samen te gaan wonen kwamen we in België uit. Rond het jaar 2000 was dat ook niet zo vreemd met de hoge huizen prijzen in Nederland en daarmee tegenover de huizen prijzen in België. Vanaf 2015 is daar een omslag punt in gekomen, omdat het belasting technisch minder aantrekkelijk is geworden.

In 2001 was het nog mogelijk om een hypotheek af te sluiten in Nederland voor een huis op Belgisch grondgebied. De voorwaarde was dat je wel in Nederland werkzaam was. Sinds 2016 is er geen mogelijkheid meer om op deze manier een hypotheek af te sluiten.

Het voordeel hiervan was dat je als buitenlands belastingplichtige in aanmerking kwam en dus je hypotheek in Nederland kon aftrekken. Deze mogelijkheid is er nog altijd als je op deze manier een huis gekocht hebt voor 2016.

Als Nederlander zijnde met inkomen uit Nederland wordt op dit moment onaantrekkelijk gemaakt door de belastingdienst NL. Elk jaar moet er een bewijs voorgelegd worden dat je buitenlands belastingplichtige bent en daarmee wordt elk jaar de hypotheek aftrek en daarmee andere aftrekposten terug gevorderd, plus mag je er rente over betalen 🙁  Hiermee is het grensoverschrijdend werken ook minder aantrekkelijk geworden.

Veel keuze is er op dit moment ook niet om terug te gaan naar Nederland, omdat me zoontje naar het speciaal onderwijs gaat in België ( wat dan weer beter geregeld is ).

Op het moment van 2021 is er nog maar 1 voordeel t.o.v. Nederland en dat is een auto. In België betaal je geen bpm dus dat scheelt gewoon 21%. De benzine prijzen zijn een stuk goedkoper en de wegenbelasting is goedkoper, maar dit wordt weer gecompenseerd met je auto verzekering.

De boodschappen zijn in België een flink stuk duurder dan in Nederland. Dus heb je plannen om in België te gaan wonen is de beste optie om een huis te huren en zo dicht mogelijk bij de Nederlandse grens.