Versoepelen avondklok ?

Avondklok tot 30 maart, versoepelingen liggen moeilijk in Catshuis

De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart 2021 nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemiologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat vandaag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid.

Maandag hakt het kabinet definitief de knoop door en volgt een persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Er liggen drie grote onderwerpen op tafel in het Catshuis waarover versoepelingen op de middellange termijn denkbaar kunnen worden. Het hoger onderwijs kan gedeeltelijk weer toegankelijk worden voor studenten. De buitenterrassen zouden rond het eerste weekend van april met Pasen weer open kunnen. En de detailhandel zou meer ruimte kunnen krijgen.

Maar voor alle drie de onderwerpen geldt dat de coronacijfers er beter uit moeten zien.

‘Rekkelijken en preciezen’

Er staan wel twee stromingen tegenover elkaar. De rekkelijken die ruimte zien en de preciezen die naar de cijfers wijzen en aan de rem hangen.

Ook vrijdag werd al vergaderd door de Ministeriële Commissie Covid-19 (MCC). De rekkelijken zien ruimte tot versoepeling omdat de cijfers iets beter zijn. Zij willen graag dat in hoger onderwijs de studenten voor enkele dagen per week weer terugkeren in de collegebanken en dat bijvoorbeeld de musea weer open kunnen.

De preciezen vinden de cijfers helemaal niet gunstig en grijpen de cijfers van vandaag – 5378 nieuwe besmettingen – aan om de druk erop te houden. Bovendien mag de ziekenhuisbezetting stabiel zijn, maar die is ook hoog. Zij hopen dat er langzamerhand een gunstiger klimaat ontstaat door de oplopende vaccinatiegetallen.

Nederland bijna gelijk met de verenigde staten !

Dinsdag 23 Maart

De avondklok kan nu ineens wel naar 22:00u ? Omdat de burgemeesters advies hebben gegeven vanuit de handhaving dat het beter te controleren zou zijn ?

Persoonlijk geloof ik niets van deze uitleg omdat er andere belangen zijn om dit te doen.

 

 

#

1 Reactie

Geef een antwoord